11 Aralık 2015 Cuma

'Wattpad' NEDİR?

Son günlerde bu kelimeyi çok duyar olduk.
'WATTPAD'
Öğrencilerimize 'Kitap okuyun' dediğimizde yada e-okula okunan kitapları girmek için sorduğumuzda 'Öğretmenim ben wattpad'den de okuyorum. Onuda yazın' gibi cevaplarla karşılaşıyoruz. Hele bir tanesi 'Öğretmenim wattpad'e hikaye yazıyorum. Şu kadar okundu' diyince şart oldu wattpad'i öğrenmek. Hatta TÜYAP kitap fuarına gidemedikleri için üzülenler vardı. Çünkü Waatpad'in ünlü yazarlarından Büşra Küçük ordaymış da onu görselermiş keşke :) Birbirlerine yazar isimleri veriyolar. 'Hikayenin yeni bölümünü yayınladı oku hemen hadi' gibi... Yazılanların  edebi  yönü düşüktür belki ama Wattpad'in okumayı sevdirdiği ve okuma oranını yükselttiği kesin. Onlara yazar olma yolunda da bir fırsat sunuyor.

Neymiş bu öğrenciler ve gençler arasında çok meşhur olan wattpad bi bakalım.

Wattpad' e kısaca kendi hikayelerimizi yazıp yayınlayabileceğimiz bir platform diyebiliriz. Genç yazarlar artık bir yayınevinin kapısını çalmıyor. Öyleki yayınevleri yazarların ayağına geliyor yazdıklarını kitap yapmak için. Bu şekilde ünlenen pek çok wattpad yazarı var. Bir anda hikayen dünya çapında herkese ulaşabiliyor.
Bu aralar wattpad' e hikaye yazmak çok moda.


Wattpad'in temelleri 2006 yılında Kanada'da Allen Lau ve Ivan Yuen tarafından  atılmış. İlk yıllar sadece basılmış kitapları yayınlamışlar.  2010 yılından beride hikaye yazma yarışması düzenleniyor. Wattpad hikayeleri dünyada dizi film tv şovu kitap haline dönüşmüş durumda. Bir ev kadınının ev işlerinden arda kalan zamanlarda 300 bölüm hikaye yazması ve bununda kitap yapılıp en çok satanlara girmesi ve hatta şuan da sinema filminin de çekiliyor olması insanları dahada yazmaya yönlendiriyor.

Wattpad'i daha çok 20 yaş altındaki gençler kullanıyor. Türkiye yaklaşık 3 milyon kullanıcısıyla wattpad kullanımında 3. sırada. İlk sırada Amerika ikinci sırada Filipinler yer alıyor.Wattpad'i kullanmaya başlamak için öncelikle wattpad'e üye olmamız gerekiyor. Facebook şifremizle de giriş yapabiliyoruz. Uygulamayı akıllı telefonlarımıza indirerek de kullanabiliriz.

1 yorum: