23 Ocak 2015 Cuma

SAYILARI KARŞILAŞTIRMA

Sayıları büyükten küçüğe, küçükten büyüğe sıralama karşılaştırma için daha önce basamak kavramını  öğretmek için hazırladığım boncuklarımız gene iş başında.. Önce tahtaya yapıştırdığım iki sayının onluk birliklerine baktık. Boncuklarımızı sayıların altına yapıştırdık. 43 sayısının onluğunun daha fazla olduğunu gördük. 36 nın daha küçük olduğunu belirleyince iki sayısı arasına küçüktür yazdım.   Birkaç sayı için bu çalışmayı tekrarladık. 
Küçüktür kelimesinin matematikde bir sembolü olduğunu söyleyip yazdığım küçüktür kelimesini silip <  işaretini yazdım. Büyüktür içinde  >  işaretinin kullanıldığını söyledim. Tabi muhakkak bu işaretler birbirine karışacak. 


Sonra çıktısını alıp kaplayarak arkasına da çubuk yapıştırdığım timsahı elime aldım. Hemen bi hikaye uydurdum. 'Bu timsahın karnı çok acıkmış. Hangi sayıyı yesin ki karnı iyice doysun?' Tabiki çok olanı. 
Bu timsahla sıralamayı öğretmek çok akıllaca. Bu aralar da çok moda. Bu çalışmayı dondurma çubuklarıyla da yapabilirsiniz. Timsahlarımızı tahtamızın kenarına yapıştırdık. Tahtaya yazdığım sayıları karşılaştırmak için oradan alıp iki sayı arasına tutarak gösteriyoruz. Aşağıdaki resimden timsahları indirip evde yada okulda kullanabilirsiniz



Sonraki ders öğrencilere de dağıttığım timsahlarımızı kestik boyadık. 
Ayrıca her öğrenci renkli kağıtlara istediği bir sayıyı yazdı. 


İki öğrenci yazdığı sayıyla birlikte tahtaya çıktı.
 Hangi sayının daha büyük olduğunu bulduk. 92 
Peki timsahımız hangi sayıyı yesin? 92
Timsahın ağzı hangi sayıya bakacak? 92



Hangi timsahı seçeceğimizi belirledikten sonra herkes ağzı 92 ye dönük olan yani üzerinde küçüktür sembolünün yazılı olduğu timsahı eline aldı. 



Ve hepimiz gidip şu 92 yi yedik. Bu çalışmayı birkaç öğrenciyi yazdığı sayıyla tahtaya çıkararak birkaç kez daha yaptık. Hepsinin çok hoşuna gitti.


Sonraki derste timsahlarımız kaybolmasın ve ders notumuz olsun diye defterimize yapıştırdık.  
Artık sayıları sembol kullanarak sıralayabiliyoruz.
Videomuzu da izlemeyi unutmayın 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder